Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Vad har Stefan i bagen?

dr. Niblick – Stefan Mossberg:

Jag har en förkärlek till klubbmakaren George Nicoll (1861 -1932). George var en välkänd skotsk klubbmakare från Leven i Skottland, inte många mil från St Andrews. Georges fabrik kallades “Fife Golf Iron Works” och låg i Glebe Park, Fife i staden Leven och han började som smed tillverka klubbhuvuden år 1881. Verksamheten fick ordentlig fart när man 1898 fick en stor order från the Forth Rubber Company på hela 10.000 klubbor.

Det var dock hans son Robert Nicoll (1884 – 1946) som drev och utvecklade företaget till att bli en av världens största klubbtillverkare. George var dock känd som en listig affärsutvecklare och tillsammans med sonen kunde de kapa marknadsandelar genom att helt enkelt ge ut flera modeller och därmed differentiera sig mot konkurrenterna som Stewart, Condie, Cochrane etc… De var också pionjärer genom att 1926 ge ut det första matchade setet – Indicator. De var alltså först med modern “club fitting” genom att skaften i princip hade samma vikt, flex och torque. Revolutionerande på den tiden, då storspelarna fick prova flera olika klubbor för att hitta ett matchande set. Det var inte helt ovanligt att de fick testa mellan 200-400 klubbor för att hitta ett matchande set. Bland Nicoll’s många kontrakterade spelare fanns t ex. den trefaldiga ”The Open” vinnaren Henry Cotton.

Jag spelar f.ö. med olika Nicoll-järnset och varvar i regel favoriten Recorder med Zenith (de är från 1922-25). En av två favorit-Brassie, JH Tylor “Special” och David Low “Special” får också – beroende på humör – hänga med. I samlingen finns också Indicator-, Precision- och Viking-klubbor.

Nicoll-klubbor tillverkas faktiskt fortfarande hos St Andrews Golf Co i Largoward. Largoward ligger f.ö. endast några mil från St Andrews. De tillverkar alltså fortfarande hickoryklubbor och bollar enligt gammal tradition. Om ni är i området, missa inte ett studiebesök i fabriken, sagolikt intressant och inte minst lärorikt.

Att shoppa ett nytillverkat set är däremot inte att tänka på, åtminstone inte om man ska spela tävlingar med dem, pga. att de i flertalet av hickorytävlingarna inte är tillåtna att spela med. Där måste oftast allt, utom slitdelar vara tillverkade före1930.

In the bag:

  • Brassie: JH Taylor
  • 3 Iron: Nicoll, Zenith, Fred Whiting
  • Deepface Mashie: Nicoll, Zenith, D.Abaw, alt. Spade Mashie Nicoll
  • Mashie Niblick: Nicoll, Zenith, D. Abaw
  • Niblick: Nicoll
  • Flanged Niblick: Maxwell
  • Jigger: Nicoll, Zenith, Michell & Ness
  • Putter: Mills, Ray medium

Copyright © 2008-2012 Hickory & Linksland